Wednesday, 2 November 2011

AYAH


APA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG SEORANG AYAH

SALAM U allzzz....
 
Dalam dunia ni tidak semua keluarga ada kedua ibu bapa...seperti aku,aku baru kehilangan seseorang yang bergelar ibu...Aku rasakan seperti hidup ni tidak sesempurna dahulu....Tapi aku bersyukur kerna aku masih ada seorang ayah yang sgt penyayang,bertanggungjawab,kelakar n so on....ayah aku tidak pernah buat aku ngan adik aku terasa kurang kasih sayang...kadang-kadang aku pelik bila baca surat khabar anak halau ayah,anak pukul ayah,anak bunuh ayah......dorang tak sayang ayah sendiri ke??tak kan tidak taw setiap perbuatan buruk yang dilakukan terhadap ibu bapa...akan terkena balik pada kita time kita ada anak nanti....
baca la cerita ini...mungkin cerita ini boleh buat kita mengerti tentang AYAH kita...

Mungkin ibu lebih kerap menelefon u...tk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jangan minum ais!".Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya...Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayah pun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yg sesekali dtg untuk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita..


p/s : hargai lah selagi mereka masih ada..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...