Tuesday, 4 December 2012

Quote for today







Before you act , LISTEN
Before you react ,THINK
Before you spend , EARN
Before you criticize , WAIT
Before you pray , FORGIVE
Before you quit ,TRY





Thursday, 1 November 2012

Pencuci muka kesukaan n kesayangan aku


Ni adalah produk pencuci muka yang aku guna sekarang...keputusannya????
amat2 puas hati sebab dlu muka aku teruk gile..nak share gambar aku x snap lak..huhuhu
dlu keliling muka aku pnuh jerawat buruk beno upenya...
Dlu macam2 produk aku guna nak ilangkan jerawat..pastu law da bli pencucu muka kena bli scrub beli macam2 laaa nak bagi muka ok...tapi result??nan adoooo

Aritu aku terpandang iklan ni kt tv agak menarik juga sbb  blh  wat scrub ,cuci muka n mask dalam 1 botol je....so agak save di situ ye....so aku pon beli n cube...dalam 2 3 arie guna x nmpak pape perubahan sangat..lepas semggu aku guna muka aku da makin kurang jerawat, cerah ckt n rasa lembut....
bagi aku produk ni amat memuaskan dan membuatkan aku menjadi pengguna setia..

so sape yang belum pnh mencuba...cuba la produk ni.... bak kata lisa surihani garnier cuba la hari ini...hehehehehehheeh...

Wednesday, 24 October 2012

NOT IN GOOD MOOD

Time2 nak raya ni la ketumbit ni datang...
spoil my mood!!!
=(

Thursday, 4 October 2012

Slimming treatment

 Salam Uolzz

Selamat pagi...acaner arie ni??? almaklumla arini kan arie jumaat so ade setengah orang yang lemau dah pikir nak cuti ada yang masih bertenaga....apa aktiviti korang minggu ni??mesti date ngn yang tersayangkan..aucchhh cweet

Actually..arini aku nak citer pasal treatmnt yang aku wat sejak dua minggu lalu .........aku kenal tempat ni dari akhbar metro then aku isi form on9 untuk cube trial package 28 ringgit for 1 session.. first impression aku pergi masuk tempat tu tempatnya cantik , pekerjanya ramah ......sementara tunggu turn aku dorang bagi aku minum 1 glass air kosong then suruh aku g toilet siap2 buang pe yang patot...then suruh aku tukar baju pakai pakaian dorang nak cter malu lak .. blushing face
(hanya yang penah g slimming centre jew taw pakaian pe dorang bg)

Mula2 sebelum dorang tenyeh2 badan aku dorang timbang dlu berat aku berapa..law boleh aku nak cri mesin penimbang cam tu la blh kesan kandungan air , lemak ....t  akan kuar 1 slip yang tunjuk pe yang badan ko terlebih n kurang..macam aku ni air sangat2 la kurang..lemak huisshhh xyah cakap laaa lebih sangat2...pas da timbang dorang consult aku terangkan pada aku pe yang badan aku perlukan ape yang perlu aku kurang...dorang kata aku ni lemak air senang turun...n then cam biasa la mcm slimming centre laen dorang promote barang dorang..aku rasa sape yang nak cube kuruskan ckt bdn patot cube tempat ni..ble ko da cube package 28 ringgit tu t ko akan dapat wat pilihan package A,B atau C..n price nye boleh kire murah berbanding tempat laen mcm aku ni amek package C 5 sesi so kena bayar 500..


ni la rupe mesin penimbang yng aku nak


Tibe la masa yang dinantikan..treatmnt time

ni la rupe bilik treatmnt..amat selesa

Mcm aku aritu nak kecik kan bahagian peha..so dye suruh aku meniarap..then dia sapukan 1 cream yang firstly sangat2 sejuk pastu perghhhh panas gler mcm kna lumur cili sampai merah2 badan aku.. dye de gne 1 alat ni mcm pengelek bulat...alat 2 kena tonyoh kt tempat yang kite nak baakar lemak 2..alat 2 pon panas2 gak...aku tgk orang tu buat mcm lepas geram lak..bukan maen kuat lama2 sdap lak aku rasa hehehehehe...pas abis golek2 tonyoh2...dye sapu 1 badan aku ngn cream yg sama..pastu dye balut badan aku ngn plastik wrap 2...ble da siap wrap 2 aku tgk kt cermin badan aku da mcm mumie...aku move ke bilik laen lak...kena masuk dalam 1 mesin terapi dye panggil spa ...ko kena baring dalam 2 selama 15 mnt tu ko akan rasa panas sebab habanya panas 2 meliputi seluruh badan ko depan belakang tepi semua ada...mmg sedap..blh tidoooo...

Lepas abis treatmnt dah tukar bju semua...dorang swuh aku timbang semula n aku sangat2 terkejut n hepy sebab aku lost 1kg b'samaan 9.1 inci dalam masa tak sampai 2jam pon..ini membuatkan aku begitu teruja untuk wat reatmnt berikutnya... for for second session aku lost 2kg...hehehehehe total 3kg lost..dalam masa 2 mggu...manyak syok kan...hehehehhe'

k la setakat tu je aku dapat aku cerita..nanti aku ada idea @ cerita aku update lagi k..muaxxxxx

p/s : sehari wajibkan diri minum dua liter air..

Sunday, 30 September 2012

Dear Friends






You are friendly, kind and caring
Sensitive, loyal and understanding
Humorous, fun, secure and true
Always there... yes that's you.

Special, accepting, exciting and wise
Truthful and helpful, with honest blue eyes
Confiding, forgiving, cheerful and bright
Yes that's you... not one bit of spite.

You're one of a kind, different from others
Generous, charming, but not one that smothers
Optimistic, thoughtful, happy and game
But not just another... in the long chain.

Appreciative, warm and precious like gold
Our friendship won't tarnish or ever grow old
You'll always be there, I know that is true
I'll always be here... always for you.

8 Jenis Makanan Terbaik Dalam Islam



tetibe nak update pasal makanan lak....almaklum la da tengahari kan , dalam pale otak aku ni  dah terpikir nak makan ape?kt kedai mana? ngn sape? aku rasa korang pon pikir bende sama kan...
ok...Actually aku bukan nak update tentang apa aku makan tengahari ni..tapi aku nak share something yang sangat2 berguna berkaitan tentang makanan...mcm aku selama ni langsung x pikir tentang kebaikan dan keburukan sesuatu makanan... aku maen bedal yg penting " HALAL"... langsung tak fikir ape kesan pada kesihatan diri .. disebabkan aku merasa badan aku da demok sgt burokkk beno upenyaaaa
aku pun mula menggoggle  makanan berkhasiat untuk kesihatan sehingga la aku terjumpa satu info tentang makanan yang sangt elok dan kalau boleh diamalkan...so harap nanti kite boleh amalkan bersama...

lets check it out...

1. Delima



Antara khasiat buah delima :-
  • Membaikpulih fungsi hati dan limpa
  • Mencuci buah pinggang dan salur kencing
  • Membantu penghadaman
  • Membuang lemak-lemak berlebihan
  • Menambah tenaga
  • Mengelakkan alahan bagi wanita mengandung
  • Mengubahsuai hormon bagi wanita menopause
  • Membaiki sistem pembersihan dan pengaliran darah
  • Merawat @ membaikpulih pesakit kencing manis
  • Menambahkan tenaga dan mengelak dari penyakit lemah tenaga batin
  • Mencantikan kulit
Fiman Allah: " Dan (Kami jadikan) kebun - kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima yang sama dan yang tidak sama (bentuknya), Perhatikanlah kamu pada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya.." Surah Al- An'am ayat 99






2. Kismis

Antara kebaikan kismis :-
  • Meningkatkan daya pemikiran otak
  • Mengandungi Antioksida elok untuk menjaga kulit
  • Mengandungi asid oleanolik elok untuk kesihatan gigi
Dalam Tibb An-Nabawi menyebut hadis yang bermaksud: " Sebaik - baik makanan ialah buah zabib (kismis). Ia menghilangkan keletihan, menguatkan urat saraf, meredakan kemarahan, mencerahkan warna kulit dan mengharumkan bau hidung serta mulut"



3. Kurma


Antara kebaikan kurma :-

  •  Kaya dengan zat besi - sangat sesuai dimakan, terutama bagi wanita sedang haid dan orang yang mengalami masalah anemia (kekurangan sel darah merah)
  •  Boleh dimakan pada bila-bila masa kerana ia tidak mengandungi kolesterol.
  •  Kaya khasiat: Protein (1.8 hingga dua peratus), serat (dua hingga empat peratus), glukosa (50 hingga 57 peratus), Vitamin A dan C, sodium dan potassium.
  •  Kandungan gulanya mudah diserap badan dan memberi tenaga segera apabila berbuka puasa. Berbuka dengan kurma membuatkan kita berasa cepat kenyang dan secara tidak langsung mengelakkan kita makan secara berlebihan.
  •  Kandungan potasium penting untuk sistem saraf yang merangsang daya ingatan, membangkit nafsu kelamin (aprodisiak) dan meningkatkan sistem pertahanan badan khususnya untuk mencegah barah buah dada dan rahim.
  • Kurma diberikan kepada bayi boleh mengurangkan kesakitan dan kadar degupan jantung.
  •  Kurma juga boleh membantu memudahkan proses bersalin dan mengecutkan rahim kerana ada bahan boleh membantu proses berkenaan, sebagaimana dilakukan Maryam as yang memakan buah kurma selepas melahirkan Nabi Isa as.
Firman Allah swt dalam surah Maryam: Ayat 25-26. "Dan goyanglah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, nescaya pohon itu akan menggugurkan buah yang masak kepadamu, maka makan serta minumlah dan bersenang hatilah kamu"



4. Habbatus Sauda'




Antara kebaikan habbatus sauda

  • Perubatan Islam, minyak habbatus sauda yang telah dibacakan dengan ayat-ayat suci Al-Quran dan ayat-ayat ruqyah mampu memulihkan pesakit yang mengalami gangguan jin, syaitan dan sebagainya.
  •  mampu untuk meningkatkan daya tahan sakit (sistem imunisasi).
  •  mampu melarutkan toksin atau racun dalam tubuh manusia
  •  mampu untuk mengatasi gangguan tidur dan stress
  • Ia dapat menghancurkan batu ginjal dan batu kandung kencing, memperlancar air seni, haid dan asi.
  • Digunakan sebagai pembalut dicampurkan dengan cuka untuk mengatasi jerawat dan kudis bernanah.
Sabda Rasulullah: "Tetaplah kamu dengan Habbatus sauda' ini, kerana padanya terdapat penawar bagi segala penyakit kecuali as - saam (mati)" Hadith Riwayat Hadith dan Muslim



5. Za'faran


Antata kebaikan zafaran :-

  •  merawat sakit jantung
  • merawat allergic
  • anti cancer
  • menghancurkan lemak
  • kaya dengan vitamin B1 dan B2
  • merawat sakit saraf , bisa-bisa sendi dan keletihan
 Sayidina Ali pernah menyatakan: " Sesiapa mengambil sebahagian za'faran dan su' di satu bahagian dicampur dengan madu, diminum sebanyak dua sudu pada setiap hari, maka ia dikagumi tentang ingatannya, sehingga dituduh melakukan sihir "



6. Madu


Antara kebaikan madu :-

  •  dapat menyembuhkan luka dan melancarkan  haid
  • mengelakkan masalah seperti sakit jantung,tekanan darah tinggi dan kencing manis
  • dapat mengawal paras kolestrol
  • mampu meransang pertumbuhan sel baru dan membaiki sel yang rosak dalam untuk tujuan kecantikan pula , madu boleh digunakan sebagai pelembab semula jadi
  • dapat memberikan tenaga dan kecerdasan minda
Firman Allah: " Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam - macam warnanya, di dalamnya terdapat penawar yang menyembuhkan bagi manusia" Surah An - Nahl ayat 68 - 69



7. Zaitun


Antara kebaikan zaitun:-

  •  boleh mengurangkan 25% risiko menghidapi kanser payu dara. 
  • Kandungan Vitamin E yang tinggi dalam minyak zaitun akan memusnahkan sel yang menjadi punca  kanser.  
  • minyak zaitun berkesan dalam membantutkan kanser kolon.
  • Saintis Jepun mendakwa minyak zaitun tulen yang disapu pada badan selepas berjemur boleh memeliharanya daripada kanser kulit.  
  • Kajian terbaru ke atas minyak zaitun mendapati ia boleh mengurangkan risiko sakit jantung koronari serta mengurangkan kadar kolesterol dalam darah. 
  • minyak zaitun mengurangkan lemak badan di bahagian perut

 Firman Allah: " Dari pohon itu (zaitun) yang berasal dari Bukit Sinai mengeluarkan minyak dan makanan" Surah Al Mukminin ayat 20



8. Buah Tiin




Antara kebaikan buah tiin:-
  • menyingkirkan keracunan (toksin)
  • mencairkan kahak ditekak,mengurangkan batuk yang berpanjangan.
  •   membersihkan hati dan jantung dan membersihkan lendir dalam usus.
  • bermanfaat kepada pesakit buasir dimana ia dapat membantu mengurangkan bengkak pada buasir dan mengecutkannya.
  • melawaskan kencing dan merawat sakit-sakit badan.
  •  dipercayai dapat menyembuhkan penyakit bengkak telinga
  • mempercepatkan pertumbuhan gigi bagi kanak-kanak.
 Riwayat dari Abu Zar r.a. bahawa Nabi SAW dihadiahkan satu bekas buah tin.Lalu Nabi SAW mengajak sahabat-sahabatnya makan.Nabi pun turut sama makan.Kemudian baginda SAW bersabda :”Kalau aku perkatakan tentang buah yang diturunkan dari syurga, nescaya aku katakan inilah dia. Kerana buah-buahan syurga tidak berbiji. Oleh itu makanlah buah ini. Sesungguhnya dia menghentikan penyakit buasir, serta bermanfaat untuk sakit-sakit badan.”

Sunday, 23 September 2012

Cara menghadapi putus cinta

Ini adalah perkara yang baru berlaku dalam hidup aku...masih segar dalam ingatan saat aku ngn dye membuat keputusan untuk berpisah...rasa sedih,kecewa x yah cakap ar..beberape hari aku bermandikan air mata....tangan ni asyik berkepit dgn phone jew dengan harapan dye akan terbuka hati semula untuk kembali bersama uhuhuhu ayat x blh bla lak ... alhamdulillah semakin hari aku semakin dapat melupakan dia walaupun agak sukar untuk menerima kenyataan.. aku bsyukur sgt kerna mempunyai kawan dan keluarga yang sgt memahami dan sentiasa berada disisi aku..so berdasarkan pe yang aku rasa aku harap pe yang aku lakukan masa menghadapi saat gentir ni dapat membantu korang..


  • Sentiasa bpkiran positif - Ingat suatu hari nanti kamu akn ktemu jodoh berganda2 lagi bagus dri dye

  • kena redha-jgn frust menonggeng sampai nak kelar2 tangan sebab 2 boleh menjatuhkan saham  je sebab wat parut badan jew...n jangan sesekali fikir nak bunuh diri bagai ye ingat sape bunuh diri jawabnya  da tempah first flight ke neraka la

  • jangan ingat bile da putus  cinta xde orang sayang ko dah...ko x taw keluarga n sahabat sentiasa bersama ko..bila asyik bercinta keluarga n kawan dilupakan tp kamu kena  ingat mereka yang akan menceriakan hidup kamu disaat kamu sedang berduka.

  • Luangkan masa bersama keluarga dan sahabat handai- mereka sentiasa disisi kamu x kira susah atau senang sedih atau gembira..luahkan pada mereka pe yang kamu rasa..mereka sentiasa menjadi pendengar setia n sentiasa memberi semangat agar kamu dapat teruskan hidup...

  • Sentiasa ingat Allah- setiap kali solat kamu berdoa la agar dicekalkan hati , dikuatkan iman kerana dia lebih mengetahui pe yang kamu rasa sama ada tersirat @ tersurat..

  • Sibukkan diri dengan aktiviti berfaedah - x kisah la kamu nak aktiviti lasak k facial k shopping k confirm punye si dia dpt dilupekan

  • Buka lembaran baru-jangan kerana si dia ..kamu da rasa serik bercinta..jgn cepat jatuh cinta..kenal dulu hati budi...
2 jela yang aku lakukan masa aku ngh down...aku harap tipz ni dapat membantu yang paling penting

DON'T LOOK BACK MOVE FOWARD

Tuesday, 28 August 2012

KENTUT

Kentut??? satu benda yang yang sangat x sopan , sangat jijik ..yang biasa kite tahu adelah kentut berbau busuk dan bunyi kuat...tp pe yang kite tak taw..kentut juga terbahagi pada 20 jenis dan ia juga menunjukkan keperibadian anda seperti apa???  adakah anda tergolong dalam golongan itu...LETS CHECK IT OUT!
 
 
1. TIDAK JUJUR: Orang yang kalau kentut  lalu menyalahkan orang  lain.

2.  BANGANG: Orang yang menahan kentutnya sampai berjam-jam sampai kena buasir.

3.  BERWAWASAN LUAS: Orang yang tahu bila harus kentut.

4.  SENGSARA: Orang yang ingin kentut tapi tidak boleh kentut.

5.  MISTERIUS: Orang yang kalau kentut, tapi tiada siapa yang tahu.

6.  GUGUP: Orang yang tiba-tiba menahan kentutnya bila tiba masa nak kentut.

7.  PERCAYA DIRI SENDIRI: Orang yang selalu mengira kalau kentutnya bau harum.

8. SADIS: Orang yang kalau kentut di tempatnya terus dikibaskan baunya ke tempat orang lain.

9  PEMALU: Orang yang kalau kentut tidak bunyi tapi lalu merasa malu sendiri sehingga merah muka walaupun orang lain tidak tahu.

10 STRATEGIK: Orang yang menyembunyikan kentutnya dengan tertawa terbahak-bahak biar orang lain tidak dengar.

11 BODOH: Orang yang kalau bila habis kentut lalu menghirup nafas untuk mengganti kentutnya yang keluar.

12. PELIK: Orang yang kalau kentut di keluarkan sikit-sikit,sampai bunyi "tit-tit-tit".

13.  SOMBONG: Orang yang sering mencium  kentutnya sendiri.

14.  RAMAH: Orang yang senang mencium kentut  orang lain.

15.  TIDAK SUKA BERGAUL :Orang yang kentut sambil sembunyi di bawah katil atau pun dalam almari.

16. AKUATIK: Orang yang kalau kentut di  dalam air sampai bunyi "blukbluk3"

17. ATLETIK: Orang yang kalau kentut sambil mengeluarkan tenaga dalaman atau pun sambil berlari pecut.

18. JUJUR: Orang yang mengaku kalau habis kentut.

19.  PINTAR: Orang yang boleh meneka bau kentut orang lain.

20.  MALANG: Orang yang nak kentut tapi  terkeluar taik sekali.eeeyakkkk!!!!
 
Anda dalam golongan yang mana??? Mr.S aku golongan yang percaya pada diri      
 
 
ALWAYS CONFIDENT

lawak waktu petang

KURUSKAN BADAN
Seorang mamat yg mmg gemuk masuk ke sebuah fitness center dgn niat
utk menguruskan badan. Seorang lelaki di kaunter bertanya kepada
mamat tadi, "Kami menawarkan 2 program di sini... RM50 utk
versi 'Biasa' dan RM100 utk versi 'Cepat'. > "Saya ingat nak ambil
yg biasa punya sebab saya baru je nak try kuruskan badan", kata
mamat tadi. "OK. Encik sila masuk ke bilik NO. 5 di penjuru bilik
sana", jawap lelaki penjaga kaunter.Mamat tadi pun masuk laa ke
bilik yg di suruh lalu menutup pintunya.Selang 2 minit kemudian,
datang laa seorang perempuan yg mmg lawa, cantik, body best, mantap
dan segalanya. Dia kemudian menanggalkan kesemua pakaian sehinggakan
mamat tadi dah x senang duduk dan berpeluh2. Perempuan tadi
berkata, "Kalau tuan dapat kejar saya, tuan bole buat aaaaapa saja
dgn saya... hik hik hik" dan dia terus berlari di dalam bilik itu. >
Mamat tadi pun kejar punya kejar, sampai 10 minit, pun x dapat2
jugak. Dia try lagi sampai akhirnya, dia jatuh terjelepuk ke
lantai.. pengsan. Apabila dia sedar, dia terus ke penimbang dan mendapati
beran badannya telah turun 3kg. "Wow! Mmg berbaloi aku bayar RM50...
mmg senang rupanya nak kuruskan badan", katanya sendirian. >
Esoknya, dia datang lagi ke situ dan terus ditegur oleh lelaki di
kaunter. Setelah diberitahu program2 seperti semalam jugak, dia
bersetuju untuk try versi 'Cepat'. OK. Encik sila masuk ke bilik NO.
6 di penjuru bilik sana", jawap lelaki penjaga kaunter. Setelah
beberapa minit didalam bilik itu, datanglaa seorang body-builder
yang taff dan terus melondehkan pakaiannya. Body-builder itu
berkata, "Saya akan kejar kamu dlm bilik ini dan kalau saya
dapat.... hehehe..."

SAKIT JIWA
Sakit jiwa Seorang lelaki sakit mental menganggap dirinya adalah
jagung dan terlalu takut dengan ayam. Jika ternampak haiwan itu, dia
akan lari lintang pukang kerana menyangka ayam akan memakannya.
Akhirnya, lelaki itu dimasukkan ke rumah sakit jiwa. Setelah
beberapa bulan, doktor pun melakukan ujian ke atas lelaki itu bagi
mengenal pasti apakah dia telah pulih ataupun tidak. Doktor : Adakah
kamu tahu siapa diri kamu sekarang? Lelaki : Ya doktor. Doktor :
Siapa kamu sebenarnya. Lelaki : Saya ini manusia doktor. Doktor : Ya
ke? Bukan jagung? Lelaki : Bukan, saya manusia doktor. Doktor : Kamu
takut dengan ayam? Lelaki : Tidak doktor. Doktor : Hmm..bagus.
Nampaknya kamu dah sembuh. Lelaki : Tapi doktor, saya ada satu
pertanyaan. Doktor : Apa dia? Lelaki : Ayam tahu tak yang saya ni
dah berubah jadi manusia. Doktor : "??$$??"


KALAU DA SAMPAI IPOH
 Suatu hari, seorang ibu menghantar anaknya yang baru berusia 5
tahun menaiki bas ekspres Kuala Lumpur - Kangar. Ibu itu berpesan
pada pemandu bas "Encik.. tolong tengokkan anak saya ya... Nanti
kalau sampai di Ipoh... cakap pada anak saya." Sepanjang perjalanan,
si anak ini cerewet sekali. setiap seminit dia akan bertanya pada
penumpang disebelahnya.. "Sudah sampai Ipoh belom?" Hari mulai malam
dan anak itu masih terus bertanya-tanya. Penumpang disebelahnya
menjawab.. "Tidor aje la.. Belom sampai lagi ni.. nanti kalau sampai
saya akan kejutkan!" Tapi si anak tidak mahu diam.. dia pergi ke
depan dan bertanya pada pemandu untuk kesekian kalinya, "Pakcik..
sudah sampai Ipoh ke belom?" Pemandu yang sudah keletihan menjawap
soalan itu berkata.. "Belom! Tidur aja la! Nanti kalau dah sampai
kat Ipoh.. pasti dikejutkan..!" Kali ini, si anak tidak bertanya
lagi, dia tertidur nyenyak sekali. Kerana suara si anak tidak
kedengaran lagi.. semua orang di dalam bas lupa pada si anak,
sehingga ketika sampai di Ipoh.. tidak ada seorang pun yang
membangunkannya. Hinggalah melepasi Alor Setar.. si anak masih
tertidur dan tidak bangun-bangun. Tersedarlah si pemandu yang dia
lupa membangunkan si anak. Lalu ia bertanya pada para
penumpang.. "Encik-encik dan puan-puan sekalian.. bagaimana ni..
perlukan kita hantar semula anak ini?" Para penumpang pun merasa
bersalah kerana turut melupakan si anak dan setuju menghantar si
anak kembali ke Ipoh... Maka berpatah kembalilah rombongan bas itu
menuju ke Ipoh.. Sesampai di Ipoh... si anak dibangunkan. "Nak!
Sudah sampai di Ipoh! cepat bangun!" Kata Pemandu.. Si anak bangun
dan berkata.. "Oh sudah sampai ya!" alu si anak pun membuka beg
pakaiannya dan mengeluarkan nasi bungkusnya.. Seluruh penumpang
kehairanan... "Bukankah kamu hendak turun di Ipoh?" tanya pemandu
kebingungan. "Tidak lah.. mama saya pesan.. kalau sudah sampai di
Ipoh.. saya boleh makan nasi bungkus ni!"


ATOK DAN NENEK
 korang pernah dgr or baca tak citer atok & nenek ni??? citer tu
macam ni la.... malam pertama:nenek pakai baju nipis, atok x
terkejut. malam kedua: nenek pakai miniskirt, atok slamber jer...
malam ketiga:nenek bogel, atok pun kata ,"APA PAKAI BAJU KEDUT2 NI
PEGI IRON DULU!".... ~~HAHAHAHA


SAYA ADALAH PENJAGA GOAL
 Salwa baru saja memulakan pekerjaan barunya sebagai
seorang guru kaunseling di sebuah sekolah. Dia sangat bersemangat
untuk memberikan nasihat kepada pelajar2 di sekolah itu. Pada masa
rehat.. dia melihat seorang pelajar yang tengah berdiri seorang diri
hujung padang sedangkan kawan-kawangnya yang lain asyik bermain di
tengah-tengah padang mengejar bola antara satu sama lain. Salwa cuba
mendekati pelajar itu dan bertanya apakah dia ada masalah... Pelajar
itu menjawab bahawa keadaannya baik saja. Mendengar jawapan itu
Salwa lalu meninggalkannya. Beberapa minit kemudian Salwa
memerhatikan lagi pelajar itu masih sendirian di tempat yang sama.
Salwa kini yakin bahawa pelajar ini sebenarnya mempunyai masalah.
Lalu sekali lagi Salwa mendekati pelajar itu dan berkata penuh
kelembutan... "Apakah kamu mahu kalau saya menemanimu?" Pelajar itu
menjawab.. "Okey.. boleh saja...!" Merasa bahawa pendekatannya
berhasil Salwa bertanya lagi.. "Kenapa kamu berdiri seorang diri di
sini?" "Kerana ..." jawab pelajar itu dengan penuh
kehairanan... "... Saya adalah penjaga gol!"



Tuesday, 21 August 2012

VCO catalyst

Salam Uollz...
 ape khabar?? sihat ke?? amcam raya syok x? mesti ramai lagi yang sedang bercuti waktu ni...duit banyak boleh la cuti lama...cam aku ni duit kureng ni cuti pendek da la....nak cover sampai gaji bulan depan maw kena ikat perut bawa bekal jew...

so back to the main story...ni aku nak citer pasal produk vco catalyst ni..aku kenal produk ni dari kawan opis aku kak anis , dye dealer produk ni..produk ni laku taw kt opis aku ni...sekali order dye sampai berkotak2...so aku pon jadi tertarik untuk mencuba produk ni...untuk pengetahuan korang aku ni ade migrain..so kak anis suruh aku try produk ni sebab dye kata produk ni blh mengurangkan migrain...so aku pon amek la try.. first impression aku sal produk ni ...wa cakap sama lu memang terbaik laaaa
aku nye migrain da kurang x kerap cam dlu...waktu keje aku rasa segar x mengantuk... aku rasa badan aku segar laaaa....x lemau  + malas2 da.....bagi sape yang ade migrain ni aku syorkan cube la produk ni...g pon produk ni berasaskan minyak kelapa dara... banyak khasiatnya....

k la aku nak out lu...ni ktew bertemu lagi ye,....cau cin cau....

Thursday, 16 August 2012

33 perkara penting lelaki patut tahu mengenai wanita


1.Bila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.
2.Bila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.
3.Wanita susah untuk mencari sesuatu yang dia benci tentang orang yang paling dia sayangi (karena itu banyak wanita yang patah hati bila hubungannya putus di tengah jalan).
4.Jika seorang wanita jatuh cinta dengan seorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di pikirannya walaupun ketika itu dia sedang bersama dengan lelaki lain.
5.Bila lelaki yang dia cintai merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!
6.Wanita memang menyukai pujian tetapi selalu tidak tahu cara menerima pujian.
7.Jika kamu tidak suka dengan gadis yang menyukai kamu setengah mati, tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar dengannya karena ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tidak akan tahu bila dia telah membuat keputusan, dia akan melakukan apa saja.
8.Jika seorang gadis sedang menjauhkan diri darimu setelah kamu tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Jika kamu masih ingin menganggap dia seorang kawan, cubalah tegur dia secara perlahan-lahan.
9.Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.
10.Jangan sesekali beritahu kepada perempuan tentang apa yang membuat mereka langsung merasa tidak berguna.
11.Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.
12.Bila pertama kali lelaki yang dicintainya sedang memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telepon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebenarnya dia akan berteriak kerana gembira dan tak sampai sepuluh minit, semua kawan-kawannya akan mengetahui berita tersebut.
13.Sebuah senyuman memberi seribu arti bagi wanita. Jadi jangan senyum sembarangan kepada wanita.
14.Jika kamu menyukai seorang wanita, mulailah dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu lebih dalam.
15.Jika seorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar, tinggalkan dia karena dia memang tak berminat denganmu.
16.Tetapi jika dalam waktu yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.
17.Jangan sesekali meneka apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!!
18.Setelah seorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya mengapa aku tidak bertemu lelaki ini lebih awal.
19.Kalau kamu masih mencari-cari cara yang paling romantis untuk memikat hati seorang gadis, bacalah buku buku cinta.
20.Bila setiap kali melihat foto bersama, yang pertama dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.
21.Bekas kekasihnya akan selalu ada di pikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat yang teristimewa di hatinya!!
22.Satu ucapan ‘Hai’ saja sudah cukup menceriakan harinya.
23.Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.
24.Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata untuk memikat kawan mereka yang lebih cantik.
25.Cinta berarti kesetiaan, jujur dan kebahagiaan tanpa syarat.
26.Semua wanita menginginkan seorang lelaki yang dicintainya dengan sepenuh hati.
27.Senjata wanita adalah airmata!!
28.Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya memberi surprise buatnya (hadiah, bunga atau sekadar kata-kata romantik). Mereka akan terharu dan merasakan bahwa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ini dia tidak akan ragu-ragu terhadapmu.
29.Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang memberi perhatian padanya dan baik terhadapnya. So, kalau ingin memikat wanita pandai-pandailah.
30.Sebenarnya mudah mengambil hati wanita karena apa yang mereka inginkan hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.
31.Wanita lebih suka lelaki yang bersifat matured @ matang untuk dibuat teman sehidup semati .
32.Wanita begitu curiga jika melihat kekasihnya sentiasa berkepit dengan handphone .
33.Wanita tidak suka dengan lelaki yang terlampau menunjuk, ego dan kedekut.

 

Jalan Clear..

Hari ni aku rasa seronoknya jew gie keje...sebab jalan lenggang giler , alangkah indahnya kalau jalan lenggang macam arini ...tak perlu la aku nak cilok sana cilok cini xperlu ikut lorong tengah..tak perlu aku tergocoh2 nak siap2 gie kerja...Mungkin sebab ramai dah bertolak balik ke kampung membuatkan jalan sangat2 clear...bila la aku nak balik kampung nie...huhuhuhu


Wednesday, 15 August 2012

Hari Raya patot rasa hepy or sedih

Raya tinggal bape hari jew lagi...kat opis aku ni makin dekat nak raya..makin ramai yg cuti n makin sunyi opis aku ni..seronok dengar tentang persiapan raya dorang tahun ni...aku lak persiapan raya tahun ni biasa2 jew..sebab ni tahun pertama aku beraya tanpa ibu aku owg yg paling aku sayang sgt2.Biasanya persiapan raya ni semua ibu aku yang aturkan sebulan awal sebelum bulan pose sebab bulan pose kitorang xkan kuar membeli sbb confirm ramai orang...ade warna tema seronok sgt time 2 rasa nak nges lak...

Tahun ni persiapan raya semua last minutes..tak ade warna tema , balik kampung lak ayah aku cakap dok homestay jew tak tido umah atok belah ibu aku da...sebab belah ayah aku dua2 da xde...tp belah ibu ada atok ag...biasa setiap kali balik kampong mmg tuju g umah atok jew...sejak ayah aku kawin baru ni..aku dapat tgk fmly belah ibu aku cam x ske ayah n umie baru aku...mungkin dorang x dapat terima hakikat ade orang laen ganti tempat ibu aku...n ayah aku lak kawen dalam masa 5 bulan lepas ibu meninggal...sebab ibu aku paling rapat dengan dorang...n atok aku pon kawin baru so dorang tkot pe yg jadi kat dorang akan jadi kat aku n adeq2..

So mmg raya tahun ni aku xdapat jmpa fmly belah ibu aku,bukan ayah aku x benarkan cume aku x ready ag nak jmpa dorang sebab confirm nnt de soal jawab bagaikan aku ni seorang penjenayah..aku rindu sgt dgn makcik2 n cuzen2 sbb dwg la paling rapat ngn aku..raya tahun ni aku ibaratkan mcm cuti release tension jela...sbb dok homestay kan...mane de feel raya kan...tapi aku n family xkan misz melawat kubur ibu..sedekahkan yasin n al-fatihah tok ibu...bagi aku tiada siapa boleh ganti tempat ibu..dah mcm2 ibu korbankan demi family..aku n family pon senang skunk ni sebab dri usaha ibu n ayah aku..ibu aku akan pastikan aku n adeq2 cukup semua bnde...

K La...aku rasa cukup la takat ni..kang aku karang lama2 kang banjir lak opis aku diwatnya..huhuhuhu

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN
BERHATI2 DI JALAN RAYA..JANGAN SAMPAI KENA SAMAN ,BERWASPADA DENGAN CAMERA AES
KALAU MAIN MERCUN TU HATI2 LA YE..JANGAN NANTI BALIK RAYA ANDA TERKURANG ANGGOTA BADAN LAK..

24 fakta menarik

1. Tahukah anda?..Apabila kita membuang air kecil, badan kita akan menjadi sejuk kerana telah melepaskan haba melalui bahan kumuh. Jika kita men’gencing’ orang lain, maka haba akan terlepas dari badan orang itu lalu kita akan dilempang olehnya.

2. Percayakah anda?..Wanita mengelipkan mata dua kali lebih kerap daripada lelaki dan jantung wanita juga berdegup lebih laju berbanding jantung lelaki. Tapi percayakah juga anda bahawa, lelaki selalu ada dua mata air dan jantung mereka juga berdegup dengan lebih laju jika diketahui oleh isteri.

3. Terdapat kira-kira 3,000 spesis pokok dalam setiap kawasan seluas 1.6 km persegi di hutan Amazon dimana jika seseorang bernama Amran memasuki kawasan itu, beliau berkemungkinan akan tersesat selama 3,000 jam jika tidak membawa kompas.

4. Uri Geller, ahli psikik terkenal yang dilahirkan pada 20 Disember 1946, mengatakan bahawa kebolehan luar biasa yang dimilikinya itu berasal dari planet Hoova dan kadangkala dia juga memekik sambil mengatakan yang dia adalah seorang Ultraman!.

5. Tahukah anda?..Manusia hanya menggunakan 10% daripada otaknya. Tetapi ini tidak bermakna baki 90% lagi perlu dibuang kerana jika dibuang sudah terbuktilah manusia itu dari jenis yang tidak ada otak!!.

6. Apabila marah, Tasmanian Devil (sejenis haiwan yang hidup di pulau Tasmanian, selatan Australia) akan bertukar warna menjadi kemerah-merahan. Bila Makcik Leha marah, wajahnya juga akan bertukar menjadi kemerah-merahan padahal mereka bukanlah dari spesies yang sama.

7. Gelas kaca pecah dengan kelajuan 4,827 km/j. Pecah Kaca, Pecah Gelas, Sudah Baca Harap Balas pula ialah ayat yang selalu diguna oleh budak-budak sekolah ketika bercinta.

8. Tahukah anda?..Otak kita mengandungi 80% air. Walaubagaimanapun..seseora
ng yang sudah lama tidak membuat hubungan kelamin bersama isteri akan mengalami satu sindrom yang berkaitan otak iaitu sindrom ‘masuk air’.

9. Tahukah anda?..Belang yg kita lihat pada harimau bukan sekadar pada bulunya tapi pada kulitnya. Belang pada lelaki berhidung belang pula bukan sekadar pada hidungnya, tapi juga pada bulu hidungnya.

10. Tidak ada satu pun perkataan yang bermula dengan huruf 'W' dalam bahasa Sepanyol. Sementara itu, hanya terdapat 12 huruf dalam bahasa Hawaii iaitu A,E,H,I,K,L,M,N,O,P,U dan W. Untuk pengetahuan juga, didalam Bahasa Inggeris dan Melayu mesti menggunakan ke semua huruf dari A-Z kecuali yang buta huruf kerana mereka tidak tahu membaca.

11. Hanya ada empat perkataan sahaja dalam bahasa Inggeris yang berakhir dengan bunyi-'dous' iaitu tremendous, horrendous, stupendous dan hazardous. Ini membuatkan seseorang yang bernama Fidaus berasa bangga sekejap.

12. Tahukah anda?..Di negara Norway, terdapat sebuah tempat di panggil Hell (neraka) manakala kalau kita berbuat jahat selalu, tempat yang kita akan pergi juga bernama Hell.

13. Menurut kajian ahli sains, secara puratanya, kita akan berhenti bercakap setiap tujuh minit. Tetapi menurut seorang ahli sains yang lain yang bisu sejak lahir, secara puratanya, dia tidak boleh langsung bercakap seumur hidupnya.

14. Siapakah Thomas Mapother?? Lelaki itu adalah pelakon tampan, Tom Cruise, sebelum dia menukar namanya. Siapakah pula Latiff Sufian?? Lelaki itu pula ialah cuma seorang tukang kebun di Sekolah Rendah Kampung Kerinchi.

15. Untuk mengekalkan suhu sejuk, burung unta akan mengencingkan kakinya sendiri supaya ia akan berasa sejuk apabila air itu menyejat. Anda juga boleh berbuat demikian jika hendak berbau hancing.

16. Dipetik dari kenyataan sebuah majalah, tembakau membunuh lebih ramai rakyat Amerika (seramai 450,000 orang) setiap tahun berbanding alkohol, kokain, heroin, homisid, bunuh diri, kemalangan kereta, kebakaran dan AIDS. Untuk menyembunyikan rasa takut dikalangan orang-orang kaya pula, majalah tersebut tidak berani untuk mengatakan bahawa tembikar yang di beli dengan harga yang mahal juga mampu membunuh jika dihentak dikepala dengan kadar yang kuat.

17. Tomato dan Timun adalah buah-buahan ya, bukan sayur. Taugeh dan Sawi pula ialah nama samaran pelukis majalah kartun Ujang ya, bukan Utopia.

18. Agensi keselamatan antarabangsa mengatakan jangan takut untuk menaiki kapal terbang kerana ia merupakan alat pengangkutan yang paling selamat. Ia jauh lebih selamat berbanding motosikal, bas, kereta api dan kereta. Akan tetapi agensi itu mungkin terlupa akibat jikalau kapal terbang itu terhempas ke atas jalanraya dan menimpa semua orang yang menaiki kenderaan yang disebut tadi adalah kebarangkaliannya akan hancur lebur.

19. Jangan terkejut, kalau diceraikan satu per satu dan kemudian disusun semula, seluruh batu yang terdapat pada Tembok Besar China, cukup untuk mengelilingi bumi pada garisan khatulistiwa dengan ketinggian 2.5 meter dan jangan terkejut dengan penceraian artis-artis tempatan kerana itu semua publisiti murahan yang dapat menaikan populariti pada carta bintang paling popular.

20. Mengikut fakta, sebelum era Masihi, terdapat satu perkidmatan 'pos laju' menggunakan kuda di Parsi. Posmennya akan memakai pengikat kepala dan menghantar surat tersebut merentasi Asia, beratus-ratus km tanpa henti. Mengikut akta pula, seorang Posmen yang menaiki EX5 merah dari Pos Malaysia, jika selalu berhenti-henti minum kopi di kedai mamak boleh diberhentikan kerja serta-merta.

21. Dianggarkan sel kulit yang mati yang hilang sepanjang hayat kita cukup untuk mengisi lapan beg tepung seberat tiga kilogram dan tepung itu kalau di buat roti canai, rasanya amat lazat jika dimakan bersama-sama dengan kari kepala ikan.


22. Ini adalah benar, ngauman seekor singa mampu didengari sejauh 3 km kecuali orang yang pekak walaupun dia hanya berada 3 cm sahaja dari singa tersebut.

23. Permukaan bumi adalah seluas 153,295,000 km persegi manakala orang yang jauh perjalanannya sewaktu berkelana seperti Azroy dari filem Gila-Gila Remaja pula hanya mendapat luas permandangan memandangkan dia hanya mengelilingi Kuala Lumpur sahaja.

24. Tahukah anda?..Seekor lembu kentut sebanyak 200 kali lebih banyak berbanding manusia. Tetapi ini tidaklah ada apa-apa berbanding dengan kentut seorang manusia yang bernama Faizal, tidak berbunyi tapi busuk.

Tuesday, 14 August 2012

dilema

Salam Uollzz

Hurmmm..skunk ni aku betul2 dalam dilema..kawan2 kebanyakan dah kawin n ade yang da smpai anak 3..yang aku lak x kawin2 ag nak wat cmne owg bekerjaya so nak dijadikan cerita aku yang single ni sering ditanya soalan yang aku da maleh nak jawab.. antaranya

Mis A : hye rosya lama x nmpak
aku     : hye..ko pon sama da lama x nmpak..pe cerita ko skunk...
Mis A : Aku dah kawin da skunk dah ada anak 2
aku     : owhh..tahniah
Mis A : ko Lak pe cerite skunk?
aku     : aku single mingle..sebok cri duit
Mis A : ko 2 duit cri gak tp jgn la  x kawen smpai tua..t x pasal2 jadi ANDARTU
aku     : Andartu pon andartu la..hot pe jadi andartu..law ade jodoh aku kawen law xde...aku single jela
Mis A : Ko ingat hot sangat ke status andartu 2...time 2 ko x laku da...kawan2 yg laen semua da kawen..tggu ko je blom
aku    : aku lambat g r tggu anak raja dari kayangan trun pinang aku..hehehehe

Ni la antara dialog yang terpaksa aku jawab bila ditanye soal kawin...x ke dibuatnya ko dalam dilema ..bila tengok kawan bersanding aku pon teringin nak bersanding teringin nak ade suami..tapi bila baca paper pasal suami pukul istri dera istri automatik aku jadi allergic lak ngn hal kawin2 ni...pening pale aku pikir kan...pape pon  jodoh dan ajal 2 ketentuan Allah S.W.T law tiba jodoh aku tibe waktu aku berkahwin akan aku war2 pada kamo semua...nantikan kad jemputan ok =)

Selamat Hari Raya

Sonnet 18

Shall I compare thee to a summer’s day?
Thou art more lovely and more temperate:
Rough winds do shake the darling buds of May,
And summer’s lease hath all too short a date:
Sometime too hot the eye of heaven shines,
And often is his gold complexion dimm’d;
And every fair from fair sometime declines,
By chance, or nature’s changing course untrimm’d;
But thy eternal summer shall not fade,
Nor lose possession of that fair thou ow’st,
Nor shall death brag thou wander’st in his shade,
When in eternal lines to time thou grow’st;
So long as men can breathe, or eyes can see,
So long lives this, and this gives life to thee.

Antara 7 faktor mengapa hasad dengki mempengaruhi manusia

Salam Uolllzzz..
Pada tengahari yg terik ini  dan sempena bulan puasa yang penuh keberkatan ini..aku nak kongsi sikit info berkenaan hasad dengki...aku paling tak suka dengan sifat ni sebab kerna hasad dengki ni la keluarga berpecah belah , kawan makan kawan...mcm2 lagi la...so aku harap sangat maklumat yang aku nak kongsi ni dapat membantu korang menghidari sifat ni..

Hasad dengki adalah satu sifat mazmumah yang  dibenci oleh Allah S.W.T. Sesiapa yang ada sifat ini sebenarnya ia tidak meredai ketentuan Allah S.W.T  yang telah dikurniakan sesuatu kelebihan atau nikmat kepada seseorang dikalangan hamba-hamba-Nya.






Terdapat tiga ciri utama kita dapat lihat pada seseorang yang suka hasad dengki

1. Iaitu menginginkan nikmat yang diperolehi oleh orang lain hilang atau berpindah kepadanya contohnya duit dan pangkat

2. Seseorang yang bersifat dengki tidak ingin melihat orang lain mendapat nikmat atau tidak ingin melihat orang lain menyerupai atau lebih daripadanya dalam sesuatu perkara yang baik. Orang yang bersifat demikian seolah-olah membangkang kepada Allah subhanahu wata‘ala kerana mengurniakan sesuatu nikmat kepada orang lain.

3. Orang yang berperangai seperti itu juga sentiasa dalam keadaan berdukacita dan iri hati kepada orang lain yang akhirnya menimbulkan fitnah dan hasutan yang membawa kepada bencana dan kerosakan.


Di dalam kitab Ihya’ Ulumuddin karangan Imam Al-Ghazali ada disimpulkan tujuh faktor  yang menimbulkan perasaan hasad dengki tersebut.

Antara lain :-

1) Perasaan Permusuhan dan Kebencian

2) Merasa Diri Mulia

3) Takabbur

4) Ujub

5) Takut Terlepas Sesuatu Tujuan dan Habuan

6) Ghairah Menjadi Ketua dan Mencari Populariti

7) Busuk Hati.

Huraian faktor-faktor tersebuat adalah seperti berikut.

Pertama : Perasaan Permusuhan dan Kebencian

Ini adalah sebab yang paling banyak menimbulkan kedengkian. Kerana sesiapa yang disakiti oleh seseorang lain atas sebab-sebab tertentu atau menyangkalnya dalam tujuan-tujuan tertentu lantaran alasan-alasan tertentu, hatinya pasti marah lalu membenci orang yang menyakitinya itu, maka tertanamlah bibit dengki dalam dirinya. Dengki mengundang perlakuan yang agresif untuk memuaskan hatinya.

Pendekkata perasaan hasad dengki sentiasa bergandingan dengan perasaan marah dan permusuhan. Semua manusia pada dasarnya memiliki sifat marah, kerana marah adalah salah satu tabiat manusia. maka agama tidak melarang marah, tetapi kita diperintahkan untuk dapat mengendalikan marah dan senantiasa menjadi pema’af.

Fiirman Allah s.w.t  yang bermaksud : “Jadilah pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta jangan pedulikan orang-orang yang bodoh”
(Surah Al-A’raaf ayat 199)

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud : ”Orang yang terkuat di kalangan kamu semua ialah orang yang dapat  mengalahkan hawa nafsunya di ketika dia marah dan orang yang tersabar ialah orang yang suka memberikan pengampunan di saat dia  berkuasa memberikan balasan (kejahatan orang yang menyakitinya)”
(Hadis Riwayat Baihaqi)

Kedua : Merasa Diri Mulia

Apabila seseorang itu merasa keberatan kalau ada sesiapa yang dianggapnya mengatasi dirinya. Dia tidak rela kalau ada orang lain melebihinya. Kalau ada orang –orang sepertinya yang mendapat lebih pangkat, kuasa, ilmu dan harta, dia bimbang kalau-kalau orang tersebut akan bersikap sombong terhadapnya. Dia tidak boleh tahan dengan sikap mengatasi yang ditunjukkan oleh saingannya itu. Malah dia tidak boleh menerima apa yang dirasakannya sebagai sikap mengatasinya.

Ketiga : Takabbur

Jelasnya seorang itu mempunyai watak membesarkan diri terhadap orang lain, selalu memperkecilkan dan mempergunakan seseorang untuk kepentingan dirinya. Ia menganggarkan seseorang itu mematuhinya. Apabila orang berkenaan menerima atau memperolehi sesuatu kurnia ia khuatir kalau-kalau orang itu tidak lagi merelakan diri untuk mengikut arahannya. Akhirnya orang yang telah mendapat kurnia tersebut akan enggan mengikutinya, atau boleh jadi ia menganggap orang tersebut akan cuba pula menyainginya.

Allah S.W.T. berfirman (di dalam Hadis Qudsi) : “Kesombongan adalah selendangKu dan kebesaran adalah sarungKu. Maka barang siapa menyamai-Ku salah satu dari keduanya, maka pasti Kulemparkan ia ke dalam Jahannam dan tidak akan Kupedulikan lagi.” 
Apabila kita meneliti maksud hadis ini, ia dengan jelas menyatakan bahawa kesombongan dan kebesaran itu hanya milik Allah s.w.t. semata-mata, tetapi bagaimanakah perasaan ini masih boleh timbul di dalam hati manusia?
Sebenarnya, perasaan sombong atau takabbur boleh berlaku apabila timbulnya suatu pandangan terhadap orang lain dengan pandangan yang kecil dan hina.

Keempat : Ujub (bangga diri)

Terdapat tiga ciri-ciri ujub iaitu :

a. Iaitu merasai atau menyangkakan dirinya lebih sempurna.

b. Orang yang bersifat ‘ujub adalah orang yang timbul di dalam hatinya sangkaan bahawa dia adalah seorang yang lebih sempurna dari segi pelajarannya, amalannya, kekayaannya atau sebagainya dan ia menyangka bahawa orang lain tidak berupaya melakukan sebagaimana yang dia lakukan.

c. Dengan itu, maka timbullah perasaan menghina dan memperkecil-kecilkan orang lain dan lupa bahawa tiap-tiap sesuatu itu ada kelebihannya.

Pernah Allah Subhanahu Wata’ala jelaskan kepada kita perihal umat-umat di zaman silam. Mereka merasa takjub dengan diri mereka sendiri. Hal ini menghalang mereka menurut kebenaran. Hujjah mereka selalunya ialah seperti yang tertera di dalam Al-Quran :-

“Bukankah kamu tak lebih dari manusia(biasa) seperti kami juga?”

Dan ungkapan yang berbunyi: “Dan mereka berkata adakah wajar kami mempercayai manusia yang seperti kami juga?”

Golongan tersebut merasa aneh melihat orang yang berjaya mendapat pangkat kerasulan, menerima wahyu dan martabat yang dekat di sisi Allah Subhanuahu Wata’ala ialah manusia seperti mereka. Sebab itu mereka menaruh rasa dengki kepada Rasul-Rasul tersebut.

Kelima : Takut Terlepas Sesuatu Tujuan dan Habuan

Biasanya perasaan ini wujud dalam kalangan orang yang saling berlumba-lumba merebut sesuatu habuan. Tiap orang akan merasa dengki kepada saingannya apabila saingannya mendapat suatu kelebihan yang boleh membantu dirinya sahaja membolot habuan yang menjadi tujuan mereka tadi.

Keenam : Ghairah Menjadi Ketua dan Mencari Populariti

Pada zaman sekarang kita dapat melihat manusia berlumba-lumba mengejar pangkat n populariti. Apabila keghairahan terhadap pujian dan jolokan – bahawa dialah satu-satunya pakar yang tidak ada taranya di zaman itu – telah menguasai dirinya, tiba-tiba dia mendengar ada orang lain yang dapat menandinginya di tempat lain. Hal ini nescaya akan menyusahkan hati perutnya. Ia bercita-cita kalau tandinganya itu mati sahaja atau kemahirannya menurun dan pupus.

Ketujuh : Busuk Hati

Keadaan ini kalau ada pada seseorang maka ia akan bersikap tidak suka sesuatu kebaikan diperolehi oleh hamba Allah yang lain. Apabila disebutkan dihadapannya tentang kesenangan mana-mana hamba Allah, sempit hatinya mendengar perihal tersebut. Akan tetapi apabila dinyatakan pula sebaliknya, umpama tentang kesusahan, kegagalan dan nasib malang menimpa orang lain maka ia merasa gembira dan suka hati.

so aku harap dengan info ni..korang dapat munasabah diri..fikir2 kan mana taw law antara sifat ini ada dalam diri korang..korang dapat ubah..akhir kata renung2 kan selamat beramal..

p/s : informasi berguna ni aku dapat dariUstaz Abu Basyer

Wednesday, 1 August 2012

Ayahku kawen lagi....

Salam Uollzz...

 Pada 21/6/2012 secara rasminya ayah aku menjadi suami kepada syarifah suzana bt syed salim iaitu umi tiri aku..perasaan aku time tu?? cdey ada..happy pon ada , aku cdey sbb begitu  cepat ayah aku dapat penganti ibu aku dan happy sebab ayah aku dah tak sunyi...dah ada peneman...

Actually tarikh nikah sepatutnya 22hb tp disebabkan pihak perempuan mahu majlis ini lebih diberkati maka dicepatkan kepada 21 hb iaitu hari jumaat..Majlis nikah diadakan selepas Asar...time akad nikah ayah aku kena lafaz dua kali sebab yang pertama gagapp...hahahahaha almaklumla...second time selepas berpuluh tahun...majlis nikah berjalan agak lama disebabkan tok kadi bagi khutbah lama ..aku rasa dekat sejam lebih juga laaa...kebas montot aku menunggu..amek kau.. huhuhuhuhu

Majlis persandingan pula diadakan pada hari ahad 24hb tema pengantin warne kuning..memang mcm raja la...RAJA SEHARI hehehehehehee....majlis agak meriah dengan kehadiran ramai orang...aku berkenan tengok pelamin dorang simple tapi cantik...sekali tengok terus melekat kt hati..hehehehhee                     dalam pale otak dah bayangkan aku ngn diaaa. gatal an aku..heheheheheh

k la aku da malas nak mbebel panjang..aku nak tunjuk gmbar lak....zassss!!!



Hantaran aku gubah sendiri...chantek x???

     menunggu kehadiran tok kadi

 mak anjang n kak su...


 penerangan sebelum akad


 

 saat dinikahkan


sah suda....ni la umi baru aku

  anak sedara aku yang x reti dok diam


 masing2 teringin nak dok kt pelamin





 bersanding


 baru nampak kan..heheheh




ni la pelaminnya...simple an... =)

kawan aku... =)


Monday, 23 July 2012

Citrawarna Malaysia 2012

Salam U ollzzz....
  dah lama rasanya aku tak menerjah blog aku ni sampai da bersawang jadinya...cian kan blog aku ni,nasib baik blog aku ni x boleh bercakap..law boleh bercakap dah lama aku aku maki hamun berbakul bakul..huhuhuh
Pape pon Tak terlambat rasanya aku nak ucapkan Selamat menyambut bulan ramadan yang mulia ini...pose jangan tak pose law budak2 boleh ugut xdpt duit raya law x pose law owg besor cmne 2??

K da berbalik pada tajuk entri aku ni pasal event yg da lapok ditelan masa iaitu citrawarna 2012 yg berlangsung pada bulan 5 lepas...ni la first event besar yang aku join...bermacam2 karenah n banyak pengalaman pahit manis yang aku dapat...baru aku taw bertapa penatnya menjadi kru event terutama yang membuat prop persembahan...orang laen pukul 12malam da balik aku ngan team aku terconggok lagi kt dataran sampai pukul 3pagi disebabkan menantikan kehadiran kontena besar nak angkut prop..pape pon aku rasa hepy sangat sebab dapat join event ni..hope next year ley join lagi... =)

da aku penat nak membebel..moh ktew layan gambar lak...zasssss!!!



 raptai malam sebelum event...

 pancaragam sedang perform
 
tarian kanak-kanak kaum asli sangat menghiburkan

 kenderaan berhias menunjukan event yang menarik di malaysia

  kenderaan berhias tema kampung

 pancaragam..syok de lagu ricky martin

tarian beramai-ramai

Thursday, 19 April 2012

Orang Baru dlm family aka stepmother

Salam U ollzzz...

dah lama rasanya tak update blog terchayunk ni....rasa rindu la plak nak menghapdet benda-benda baru yang terjadi dalam kehidupan seharian aku...huhuhuhu
tak lama lagi akan ada ahli baru dalam keluarga aku...ayah aku akan berkahwin baru setelah 5bulan pemergian ibu...should i be happy???
Yeah..aku tahu tak semua ibu tiri jahat,kejam,zalim tp aku belum pasti dia blh menjaga ayah dan adik aku sebaiknya... think +ve rosya plezzzzzz
Mungkin aku patot bagi peluang pada dia untuk sesuaikan diri dengan keluarga aku...lagipun aku tengok ayah aku happy jew sekarang..tak de moody da...
Aku harap dia dapat memberi keceriaan,kebahagiaan dan kedamaian pada keluarga aku..                             if not..u know what will happen to you!!!!

Thursday, 16 February 2012

Ustaz Don...Im in love with you

Salam u ollzzz...
  Jangan salah sangka ye dengan aku nye tajuk ni.....actually aku baru je tahu tentang kewujudan insan yang bernama Ustaz don ni...kat opis aku ni semua dok cerita pasal rancangan 30 Minit Ustaz Don...kakak opis semua terpaut dengan keletah dan ketampanan wajah Ustaz Don...aku yang agak tertinggal ke belakang ni mula la mencari info pasal Rancangan ni..

So nak dijadikan cerita malam tu juga aku terpacak duduk depan tv tggu jam kul 10 ukak channel Tv alhijrah..First impression aku bila tengok muka Ustaz Don ni..aku rasa sejuk je mata memandang,rasa tenang(mungkin sebab dia hensem kot...hehehe) rasa macam da jatuh hati...aku pun layan jela rancangan ni sampai habis...bagi aku rancangan ni best sangat-sangat(bukan sebab dia hensem k) sebab ianya agak santai,ada menyelidkan unsur komedi (loghat utara da mai daaa) dan info yang diberi amatla bagus...time aku tengok tu dia dok cite pasal kiblat....dia tunjuk kan cmne nak cari arah kiblat guna kompas,guna buruj..so pasni kalau aku g camping takde la aku susah-susah nak cari arah kiblat da....aku harap rancangan ni akan diteruskan ye...Pada sape yang belum tgk rancagan ni tapi nak tengok ,rancangan ni setiap hari isnin hingga khamis jam 10 malam ye...

Bagi yang belum kenal sape Ustaz Don ni..meh aku nak tunjuk gambar dia...sekali tengok pasni terpikat dua kali tgk jangan melekat suda la...hehehehehehe

 Ini la rancangan 30 Minit Ustaz Don

 Aura Ustaz Don tetap menyinar tak kira pakai baju koprat @ jubah...

 Hero malaya terbaru...!!!

 Jejaka maskulin...

Beruntung sape dapat jadi isteri dia ....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...